Legyünk babonásak?

Több, mint 13 éve váltam palacsinta rajongóvá, amit azóta sem tudtam, illetve nem is akartam kinőni. Egyszerűen én már ilyen leszek, a palacsintás fogások hódolója, a Creppy palacsinták szerelmese. Amióta létezik a PalacsintaHáz, azóta létezem én is igazán. A Creppy palacsintái ihletnek és kényeztetnek azóta.

A Creppy PalacsintaHáz születésnapja kapcsán pont azon gondolkodtam, hogy sokan milyen negatívan bírnak gondolkodni egy egyszerű számról, egy matematikai egységről, jelen esetben a 13-as számról. Sokan, sok helyen állítják (és már iszonyú régen így van ez), hogy a 13-as szám romlást hordoz, szerencsétlen, Uram bocsá’ ez a halál száma! Rengeteg mítosz kering körülötte, számos babona kötődik hozzá, melyet az e köré alakított hit táplál folyamatosan.

Mire is gondolok? Az embereknek mindig kell valami, amitől tarthatnak, valami, amire bűnbakként tekinthetnek, ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy tervezték, ha valami nem jön össze, ha valamit nem sikerül megvalósítani. A 13-as szám egy rendkívül jó eszköz erre, ugyanis ezzel összefüggésben általában a balszerencsét emlegetik, amivel már előre meg lehet magyarázni a kudarcot és mindenféle arcrándulás nélkül rá lehet tolni erre az élettelen, valójában semmiről sem tehető számra azt.

Természetesen az évszázadok, évezredek során legendákat is sikerült gyártani ahhoz, hogy alátámasszák ezt az elgondolást. Mindez odáig jutott, hogy sok emeletes épületben nincs 13. emelet, társasházakban 13-as számú lakás, nincs 13-as repülőjárat, vagy nincs 13-as házszám utcákban.

Nos, sokan pont az ebbe a babonába vetett hitük folytán buknak el ezzel a számmal összefüggésben, amivel végső soron igazolják a saját hiedelmüket.

Én hiszem, hogy a babonák béklyót tudnak tenni az egyénre, viszont azt is vallom, hogy ennek a bilincsnek a viselése, vagy levetése is hozzáállás kérdése. Amennyiben rontást hordozó amulettként tekintünk a 13-as számra, ami csak rosszat és kellemetlenséget okozhat, akkor nagy valószínűséggel így is járunk, hiszen ez az elvárásunk, önszuggerálásunk alapján ezt is szeretnénk kapni ettől a számtól. Viszont ha egy ugyanolyan egyszerű számként tekintünk rá, mint bármely másikra, nem fogja tudni befolyásolni a napunkat, életünket.

Szóval, ha szeretjük a babonákat, ne legyünk restek csínján bánni ezzel a számmal, azonban egy szám nem igazán fog legyőzni, ha nem akarjuk.

Csak erősen, logikusan, ahogy kell! Mondjuk ma én is kiszámoltam a Creppy PalacsintaHáz étlapján, hogy melyik a 13. palacsinta kép. Valamiért ezt nem fogom kérni … :)