B.Ö.J.T.

Mit gondoltok a böjtről? A katolikusok a nálunk leginkább ismert, 40 napos, hamvazó szerdától nagypéntekig tartó böjt időszakát tartják. Ezen időszak alatt törekszenek a napi háromszori étkezés betartására, illetve péntekenként húsmentes napot tartanak.

A böjt jelen van szinte az összes világvallásban, magunktól valaminek  - étel, ital, tevékenység - a megvonását jelenti rövidebb vagy hosszabb időszakra, részlegesen vagy teljes mértékben.

A böjt a különféle hitvilágok egymástól független, jelentős képviselői szerint felerősíti spirituális érzékeinket, megacélosítja lelkünket azáltal, hogy megtisztítja testünket is. Közelebb kerülünk embertársainkhoz és a Teremtőhöz ezáltal. Sokan nagy küldetéseikre, vállalásaikra készülnek böjtöléssel, de a böjtöt tartják az egyik legjobb módszernek az Istenhez történő közelkerülésre is. A negyvennapos böjt napjaink keresztény világában tisztelgés Jézus áldozata előtt.

Annak apropóján írok erről a témáról, mert lassan itt a böjti időszak vége, amit újra végigcsináltam a magam módján. Minden pénteken tartózkodtam a húsevéstől, megvontam magamtól az édességet és az alkoholt is. Ez utóbbi ment talán a legkönnyebben, mivel egyébként is ritkán iszom.

Szóval miért is teljesítettem ezt. Egyrészről a Jézus és életműve előtti tisztelgésem jeléül, mellyel úgy érzem, talán közelebb kerültem az általa képviselt értékekhez is.

Másrészről böjtöm egy bizonyságtétel saját magam számára is. Megszoktam a napi rutint, rájöttem, hogy kicsit belesüppedtem a mindennapok ismétlődésébe. Az elmúlt időszak péntekjeinek estéjén azonban mindig örömmel konstatáltam, hogy képes vagyok - ha nem is teljesen - uralni a testemet, vágyaimat, gondolataimat is jobban tudom kontrollálni. Sőt, egy idő után olyan építő ötleteim születtek, melyek nem tudom, hogy egyébként felbukkantak volna-e elmém általam sem feltárt területeiről.

Úgy gondolom, hogy néha mindenkire ráférne egy kis önkéntes kényelmetlenség vállalás ahhoz, hogy rendet tegyünk a belsőnkben. Néha el kell ahhoz csendesednünk egy időre, hogy meghalljuk a számunkra fontos üzeneteket, azon hangokat, melyek építhetik életünket. Én jobban érzem magam egy-egy böjti napomat követően. Úgy érzem, olyankor a testem mellett a lelkem is tisztul valamennyit és ez jó!

Nagypénteken is csupán egy Kofa palacsintát ebédelek a Creppy PalacsintaHázban, szigorúan húsmentesen és mellé sem desszertet, sem alkoholt nem fogyasztok. Hála Istennek kedvenc helyemen tudok válogatni a böjti - húst nélkülöző - ételek közül is.

Nos, én támogatom a böjtöt, akár vallási, akár világi indíttatásból gyakorolja azt bárki is. Kis lassulást, némi békét hoz állandó pörgésben lévő életünkbe, talán könnyebben elvezet a bennünk lévő kérdések megoldásaihoz is.