akadály mentes zseni

Kavargatom a pincegulyásomat és gondolataimba mélyedve bámulom a várost a Creppy PalacsintaHáz ablaktábláin keresztül.

Elhunyt egy ikon, Steven Hawking, korunk egyik legismertebb tudósa, pontosabban elméleti fizikusa, akinek élete kapcsán rengeteg elgondolkodtató, előrevivő gondolat fogalmazódat meg bennünk.

Hawking a modern tudomány rock and rollerje volt, annak ellenére, hogy regnálása túlnyomó részét tolószékhez kötötten, a mozgás és a beszéd szabadságát nélkülözve kellett leélnie. Húszas évei hajnalán egy rendkívül ritka betegséget állapítottak meg nála, mely testének mozgatóidegeit sorvasztotta el. Ez a kór nagyon ritka esetben engedte a benne senyvedőt 10 évig élnie, vagy esetleg tovább. Hawking ennek ellenére több évtizedet élt betegségével, sőt nem csak élt, de aktívan dolgozott, miáltal rengeteg fizikai felfedezéssel gazdagította a világot, melyet nem mellesleg több alkalommal laikusok számára is érthető és élvezhető módon publikált. Olyan népszerű kérdéskörökben talált válaszokat eddig nyitott kérdésekre, mint az időutazás, a világ keletkezése, vagy a fekete lyukak.

Hawkingnak elvitathatatlan érdemei vannak a tudomány zárt, fehér köpenyes világának popularizálásában. Ráadásul úgy, hogy eredményeit egy rendkívül hátrányos helyzetből érte el. Nemhogy karrierjéért, kutatásaiért, még az életéért sem adtak volna sokat, mikor huszonévesen teljesen lerokkant. Mégis, rácáfolva mindenre, ő túlélt, sőt nemhogy túlélt, olyan életművet alkotott, mely megváltoztatta a tudományhoz való hozzáállásunkat. Ezen kívül persze rengeteg olyan felfedezést tett, olyan válaszokat talált az elméleti fizika területén, melyek forradalmi felfedezések voltak.

Sokszor hasonlították Einsteinhez, nem alaptalanul. Sok kutatás, aminek befejezésére Einsteinnek már nem volt ideje, az ő kezében megvalósult, végrehajtódott. Továbbvitte az életművét, az ő zseniális alapjaira építkezve érte el eredményeit.

A túlélő, a zseni, akinek tudásvágya szinte csillapíthatatlan volt. A soha fel nem adás művésze, aki saját útján járva mutatta meg nekünk, hogy bármi lehetséges, még akár egy olyan szituációból is, melybe ő került. Halálos betegsége dacára érte el világra szóló eredményeit, családot alapított, gyermekeket nevelt fel.

Számomra Steven Hawking élete annak bizonyossága, hogy tudjuk szélesíteni a saját határainkat, a lehetetlen pedig fényévekre van tőlünk, már ha egyáltalán létezik. Mert legyünk bármilyen nehéz helyzetben, az élet ossza ki nekünk a legrosszabb lapokat, azokból is megnyerhetjük a játszmát. Mert rajtunk múlik, a mi döntésünk!!!

Nyugodjon békében Mr. Hawking!