A svédasztal igazából az ételek egy felszolgálási módozata, melyben az ételeket nem az asztaloknál szervírozza a pincér, hanem az összes elérhető fogás egy vagy több asztalon van kihelyezve, ahonnan a vendégek önkiszolgálással pakolhatják tele a tányérjaikat, onnan pedig a hasukat és kóstolhatják meg a temérdek finomságot.
No de miért svéd, a svédasztal?
A skandináv országokban az ünnepi lakomák kedvelt formája a büféasztal, ahol a résztvevők mindenből egy-egy falatot tesznek a tányérjukra, hogy minél több ínyencséget megízlelhessenek a kínálatból.
A svéd előkelő osztály körében évszázadok óta nagy a divatja a vacsorákat bevezető büféasztalnak, ahol hatalmas asztalokon különféle sajtokat, halakat, húsokat, gyümölcsöket lehetett csipegetni és mellé kiváló pálinkát szürcsölni. Ezt a terülj, terülj asztalkámat” követte a gazdag vacsora, amit követően mozdulni is alig bírtak a résztvevők. Ezt „aquavit buffet” elnevezéssel illették, melyet nemes egyszerűséggel az „életvíz büfé” névre lehet magyarítani, ami az asztalokra rakott pálinkára utal. Hiszen ezt nevezzük az "élet vizének".
A svédasztal ma már nem csupán az ünnepek kiváltsága, számos étterem, sok rendezvény kedvelt szervírozási formája. A svédasztalos fogyasztás esetén a vendég egy fix árért annyit ehet a büfé asztalról, amennyi belefér, természetesen saját magát kiszolgálva.
A Creppynél igazán különleges a palacsintás verziója, ahol a legkülönlegesebb palacsintákkal van megpakolva az a bizonoys svédasztal ...