×

Mákod van!

Ma a mákról, erről a rendkívül ízletes és hasznos növényről fogok mesélni Nektek, melynek gyógyító hatása is van.

Képzeljétek, a népi gyógyászatban a mákolaj rendkívül hasznos módon segíti a kalcium csontokba épülését, rendkívül sok vitamin található benne, ami segíti a fejlődést és a növekedést, illetve nagy szerepe lehet az immunrendszer erősítésében is.

Viszont nagyon vigyázzatok, mert a mákgubó olyan anyagokat tartalmaz, melyek ártalmasak is lehetnek a szervezetre, ezért gyógyászati célra csak az orvos által javallott, mák alapú készítményeket használjátok!

Az általunk leginkább ismert és kedvelt kerti mák fontos élelmiszer növény. Rengeteg népszerű desszert alapanyagaként szolgál, mint például a mákos bejgli, pozsonyi kifli vagy a mákos guba és természetesen ez adja az alapját a Creppy egyik legnépszerűbb őszi desszertjének, a Fortuna palacsintának is.

Ezek az ételek persze ártalmatlanok, megdarált mák van bennük, amelyben nincs káros anyag. A mákkal készült ételekből alkalmanként nem eszünk túl sokat, ezért bátran fogyaszthatjuk, de ha valaki diétázik, csak mértékkel egyen mákot.

Töltelékként egyébként akkor a legkiválóbb a mák, ha mielőtt ez ételbe keverjük, kevés mézzel és tejjel is összeforraljuk. Kerülhet bele édesítőszer, reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack lekvár és reszelt citromhéj is.

A mákhoz egyébként rendkívül sok népi hagyomány kapcsolódik. Az ókori görögök jóslásra használták, sokszor mézzel keverve fogyasztották. A néphiedelem szerint védettséget nyújtotta boszorkányok ellen. Szentestén pedig a mák fogyasztása a bőséget szimbolizálja.

Mindezek mellett a mák rendkívül dekoratív tud lenni, dísznek sem utolsó, akár a kertben ékeskedik, akár a lakást is feldobhatja.

Szóval, mákotok van ezzel a növénnyel, azzal pedig még inkább, hogy a Creppy PalacsintaHáz kínálatának jóvoltából megkóstolhatjátok a Fortuna palacsintát, mely egyedi máktöltelékével csavarja el a fejünket.