Sziasztok!!!
Na, akkor toljuk még egy kicsit a gesztenyét!
Tudtátok, hogy a gesztenye már az ősidők óta az emberiséggel lévő táplálék? Már a rómaiak telepítették sokfelé történelmi időszakukban, majd terjesztették el a Kárpát Medencében és a Brit szigeteken is.
Magjából lisztet őröltek, a feljegyzések szerint a római légió tagjai gesztenye kását fogyasztottak csatáik előtt.
Az 1300-as években Franciaországban rengeteg gesztenye ültetvény volt. Ebben az időben a franciák igazából nem is ismerték a hagyományos kenyeret, a szárított gesztenyéből őrölt lisztből készült kenyeret fogyasztották.
Magyarországon Beatrix királyné terjesztette el a gesztenyét, melynek Mátyás király hamar nagy rajongója lett, egyik kedvence a gesztenyés kappan volt. Azonban itt kell eloszlatnom egy sokak fejében téves információt, ugyanis a gesztenyepüré nem hungarikum. Franciaországban Mont Blanc néven már készítették a gesztenye magyarországi elterjedése előtti időkben is.
A gesztenye rendkívül tápláló, azonban energia szegény. Vitaminokban és rostban rendkívül gazdag és nem tartalmaz glutént, mely tulajdonsága miatt a gluténmentes étkezés egyik legnépszerűbb összetevője. A hagyományos liszt akár 100%-ban helyettesíthető gesztenyeliszttel.
Összességében a gesztenye egy roppant sokoldalúan elkészíthető gyümölcs. Fogyasztják édességként, főételek köreteként, de például Korzikán készítenek gesztenyesört, gesztenye lekvárt és mézet is. Annyira kell odafigyelni, hogy keverjük a szelídet a vaddal, ugyanis utóbbi nem hogy étkezésre alkalmatlan, hanem egyenesen mérgező.
A Creppynél, a PalacsintaHázban is népszerű alapanyag a gesztenye, mely szezonális kínálatunk két fogásában is főszerepet kapott, melyek közül az Avasi Gesztenyés palacsintát tárom elétek, hadd induljon meg a nyálelválasztásotok.