A Fekete erdő torta Németországból származik, mely egy tejszínes tortafajta csokis keksz darabokkal, meggyel vagy cseresznyével és cseresznyepálinkával!, amivel magát a tejszínt, illetve a krémet ízesítették.
Elnevezésére több elmélet létezik, egyrészről a kinézetét hozzák összefüggésbe a Fekete erdővel, miszerint megjelenése emlékeztet annak a vidéknek a szín és forma világára, mások a cseresznyepálinkát származtatják arról a környékről. Egy másik feltevés a fekete erdei hagyományos női viseletet idézi, mely fekete ruhából, fehér blúzból és piros mintázatú kalapból áll, mely színek dominánsan megjelennek a süteményünkben is, mint csoki, tejszín és meggy darabok.
A csokoládé, tejszín és cseresznye (vagy meggy) kombinációja nem volt ismeretlen a Fekete erdő vidékén, ám alighanem a desszert első megjelenése Svájcban volt, ahol keksz, cseresznye és dió felhasználásával készítették, általában tejszínnel, de itt már kimaradt belőle a cseresznye pálinka.
Hivatalosan közel száz éve bukkant fel először írásos formában, azóta viszont a népszerűsége töretlen, a legismertebb német tortaként és desszertként és az egyik legnépszerűbb Creppy desszertként tartják számon.