×

A Gundel titok

Gundel Károly a magyar vendéglátás és gasztronómia talán legmeghatározóbb alakja volt és annak tartják a mai napig. Több éttermet üzemeltetett, számos kiváló fogás fűződik a nevéhez, kiadványait, értekezésit a mai napig nagy odafigyeléssel forgatják a szakmában dolgozók, illetve a főzni szeretők.

Családjának érdekessége, hogy édesapja Gundel János 13 gyermekétől 26 unokája született, többek között Latinovits Zoltán, Bujtor István színművészek és Frenreisz Károly rockzenész. Nagyon sok dédunokája él szerte a világban, közéjük tartozik Gundel Takács Gábor sportriporter, műsorvezető is.

Azonban a világhírű Gundel palacsinta eredeti receptje nem a mestertől származik, hanem a neves író, Márai Sándor feleségétől, Lolától.

Az ifjú Márai egyik darabjának premierjét követő bankettet a Gundel étteremben tartották. Lola, családjuk egyik desszertjét, dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal töltött csokoládés palacsintát is készíttetett a bankettre. Gundel Károlynak, annyira ízlett a desszert, hogy Márai-palacsinta néven az étterem étlapjára is felvette. Máraiék emigrációja után, a Márai palacsintából Gundel palacsinta lett.

A Márai-Gundel palacsinta az évtizedek során rengeteget változott. A negyvenes, ötvenes években a már megtöltött palacsintákat a tálalás előtt még forró vajjal, serpenyőben (sütőben) is sütötték, majd a vaníliával ízesített csokoládémártást csak az utolsó pillanatban öntötték a forró palacsintára.

Az eredeti, Márai-Gundel palacsinta, ellentétben a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt és igen határozott rum íze volt.

Alig két évtized múltán, az ötvenes évek második felében, a Gundel palacsintát jellemző dió, rum, vanília, csokoládé és tejszínhab, egy másik nevezetes desszertben, a ma már sokféleképpen készített, ám ugyancsak a Gundel étteremben született somlói galuskában is felbukkan.

"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt." ” Gundel Károly

A Creppynél a Gundel palacsinta alap fogásunk, fogyasszátok jóízűen és egészséggel!