Pite Party U.S.A

Floridai túránk egyik vasárnapján egy mosolygós, felhőtlenül kedves kubai gyökerekkel rendelkező amerikai családnál vendégeskedtünk Miamiban, egy egész napos grillparti keretében. Óriási hangulat, valódi mediterrán ízek, medencézés, fantasztikus volt.

Ettünk rengeteg féle, vason sütött húsfélét, roppanós zöldségekkel, pikáns szószokkal. Egzotikus, a kertben termett mangót, ananászt és banánt is tartalmazó salátával zártuk a lakomát és jó néhány alkoholt nélkülöző, mentás koktél is legurult. Mindeközben öblöseket nevettünk, a belső udvaron lévő medencében izomlázat okozó lovacska csatákat vívtunk a résztvevőkkel.

Annyira jól éreztem magam, hogy az estéhez közeledve mindenképpen azt gondoltam, hogy meg kell hálálnom ezt a napot vendéglátóinknak. Kornéllal összekacsintottunk, előszedtük a hátizsákunkat és elkezdtük kibányászni belőle az eszközeinket. A hozzávalók mind adottak voltak, nem volt olyan kérésünk, amire valamelyik családtag ne tudott volna azonnal reagálni.

Egy rendhagyó, érdekes desszertet készítettünk Kornél javaslatára. Megmondom őszintén, kétkedve fogadtam, amikor először meghallgattam a barátom ötletét. Pitét palacsintából? Kerek szemmel néztek ránk vendéglátóink is, amikor apró sütőm köré gyűlve próbálták kitalálni, hogy mit készítünk.

Aztán miután először eléjük tálaltuk ezt a mennyei fogást, eloszlott minden kételyük. Az omlós amerikai palacsinta korongok közötti – titkos recept alapján készült – almás szósz és a mellé tálalt juharszirup mindenkit további mosolygásra késztetett. Valódi békebeli pite érzés, palacsinta verzióban.

Falatozás közben Kornéllal elmeséltük, hogy a pite egyébként legalább olyan múltra tekint vissza, mint a palacsinta és a népszerűsége sem elhanyagolható. A keresztezésük pedig valami mennyeire sikeredett. Már az ókori Rómában is nagy népszerűségnek örvendett ez az ínycsiklandó étel. Magyarországon a mákos, meggyes, szilvás, almás változata a legismertebb, ugyanakkor rengeteg változata létezik, akár édes, akár sós formában.

Egy idő után Kornél mesélte tovább a palacsinta és a pite kalandos történeteit, mivel én alig győztem sütni ezt a mennyei édességet.

Késő este volt, amikor búcsúzásra került sor. Mindenképpen meg kellett adnom az Amerikai Pite palacsinta teljes receptjét a jelenlévőknek, akik hosszan integettek utánunk, ahogy a kocsink kifordult az utcájukból. Imádtuk ezt a napot, Kornéllal azóta is sokszor eszünkbe jut, hogyan ámultak, majd nyúlt mosolyra teli szájuk vendégszerető, mindig vidám amerikai-kubai barátaink, mikor a pite palacsinta első falatját a szájukba vették.