Palacsinta Patrik amerikai kalandjai vol. 2. - Everglades, Miami, Fl.

A Miami South Beachen eltöltött esténket követően nehézkesen keltem fel reggel, de muszáj volt, ugyanis indultunk a bámulatos Everglades nemzeti parkba, ami Miami melletti óriási területen van és egyik fő jellegzetessége, hogy tele van szabadon élő aligátorokkal.

Everglades Miamiból könnyedén elérhető, nem nagy távolság. Kocsival mi is hamar eljutottunk egy kiváló táborig. Itt airboatot – olyan hajó, aminek a hátsó részén van a légcsavar (számos Miamiban játszódó filmben, sorozatban feltűnt) – béreltünk és azzal merészkedtünk be a nemzeti park gyönyörű, vizes vidékére. Én először azt hittem, hogy egy rendkívül tiszta vizű mocsárban járunk, de felvilágosítottak, hogy ez a világ legnagyobb folyója, ugyanis ez egy mozgásban lévő víztömeg, ami több, mint 100 kilométer széles.

Láttunk úszkáló aligátort, henyélő aligátort, ideges aligátort és alvó aligátort. Óriási volt testközelből figyelni ezeket a páncélos gyilkosokat. Az aligátor nem a legokosabb állatok egyike, mégis rendkívül kegyetlen tud lenni, hogy megzavarják a köreit. A helyiek megtanultak kiválóan együtt élni velük. Láttunk ezen kívül egyedi halakat, hatalmas teknősöket, összességében megállapítottuk, hogy lenyűgöző a faunája ennek a környéknek.

Megtudtam még, hogy Miami szinte teljes vízigényét fedezi ez a hatalmas vízmennyiség, ami Evergladesben található, nagyjából mondhatjuk, hogy ennek a vízét issza az a pár millió ember, aki Miamiban és környékén él.

Kirándulásunkat követően megnéztünk egy ismeretterjesztő jellegű műsort az alligátorok világáról, ahol természetesen testközelből figyelhettük ezeket az ősi lényeket. Nagy ijedtségemre Kornél barátom kezébe is adtak egy kisebb fajtát, gondolhatjátok, majd megállt a szívem.

Apropó, tisztáztuk az aligátorok és a krokodilok közötti különbségeket is, hiszen sokan keverik ezt a két állat fajtát. Az aligátorok édes vízben élnek – ahogy itt is – félnek az embertől, nem agresszívek. A krokodilok viszont a sós vizet szeretik és szinte mindenre támadnak, ami mozog körülöttük. Talán ezek a legfontosabb különbségek.

Kalandunk végeztével gondoltam kedveskedem vendéglátóimnak egy kis hamisítatlan Creppy palacsintával a tikkasztó, ámde roppant érdekes napunkat követően, ezért előrántottam felszerelésemet a hátizsákból és gyorsan összerittyentettem egy fenséges Las vega palacsintát estebéd gyanánt. Tekintettel az sok gyönyörű állatra, amit láthattunk ma, nem akartam húsos fogást, ezért maradtam a vegánál. Azt hiszem senki nem bánta meg, mert rekord sebességgel süthettem a palacsintákat a repetákhoz is.