Palacsinta Patrik Amerikában - BMX Party

Everglades félelmetes alligátorait, elképesztő vadvilágát magunk mögött hagyva egy lazítósabb napot terveztünk. Délután Kornéllal és a barátainkkal ellátogattunk egy igazi BMX parkba.

Nem kellett sokat autóznunk a miami forgalomban, hamar elértük uticélunkat. A park valami lenyűgöző volt. Családok tucatjai, kisebb és nagyobb lurkókkal töltöttek el itt órákat. A gyerekek beöltözve, bukóban, BMX mezben és mindenféle védőfelszereléssel suhantak a profin kialakított, speciális anyagú pályán, ami tele volt ugratókkal, kanyarokkal, kaptatókkal és meredek lejtőkkel.

A legkisebbek dimbes-dombos gyakorló pályán pallérozódhattak, a nagyobbak a versenypályán, ahol több apuka is beszállt a versengésbe. Három percenként indították a futamokat, melyeken szédítő sebességgel hasítottak a BMX mesterei.

Pont azon gondolkodtam, hogy milyen kár, hogy otthon nem nagyon találni ilyen minőségű pályát, főleg olyat nem, melyhez ilyen príma ki park tartozik, ahol teljes családi programot lehet építeni erre a gyönyörű sportra. Amíg a család egy vagy több tagja is hódol a BMX őrületnek, a többiek társasági életet élnek, kikapcsolódnak, esetleg sütögetnek, vagy a büfében uzsonnáznak, kávéznak. Egy, ami nincs a parkban és tiltott is, az alkohol. Igazából senkinek sem hiányzik, mert a remek környezet és a sport élménye együtt nyűgöz le mindenkit.

Mikor bementünk, rögtön ránk adták a ruhát, a bukósisakot és kölcsön kerékpárjainkkal – néhány gyakorlópályán eltöltött kör után – mi is pályára szálltunk. Őrületes élmény volt száguldani, ugratni a többi BMX banditával, bár mi hozzájuk képest visszafogottan kerekeztünk.

A nagy élményre úgy döntöttem, hogy meglepem a BMX-eseket egy különleges uzsonnával. Hátizsákomból elővarázsoltam eszközeimet, palacsintasütőmet és néhány hozzávalót és a felállított grillsütők egyikén alkotni kezdtem. A grill lapon stílusosan amerikai pancakeket kezdtem gyártani, melyből készítettem mindenfélét. Volt ott Choco Love pancake, Cinderella, Crazy, Sweetnut. Alig győztem készíteni a finom falatokat, ahogy egyre többen gyűltek körém és kapkodták a tényérokra rittyentett palacsinta csodákat.

A pazar pancake partyt követően köröztünk még néhányat a pályán, majd közkívánatra újrakezdtük a sütögetést, mert a helyiek nem tudtak betelni kompozícióinkkal. Oltári napot csaptunk a BMX pályán, Késő este hazafelé el is döntöttük, hogy ha hazamegyünk, aktív részt vállalunk majd abból, hogy otthon is legyenek hasonló parkok, ahol ehhez hasonló élményeket kaphatnak a családok.