Szent Patrik napja

Március 17.-e a nevem napja, egyben ekkor ünnepli számos ország Szent Patrik ünnepét, többek között Írország büszke lakói is, akik között volt szerencsém utazásaim során vendégeskedni.

David O’Leary barátomnál töltöttem néhány napomat, amikor egy hagyományos Bohemian-Shamrock Rovers dublini futball rangadót követően egy stadion közeli pubban mesélte el lelkesen a barátom szentjüknek történetét az én és néhány pofa sörének társaságában.

Patrik valamikor a 4. században élt Britanniában, ahonnan siheder... korában hurcolták el ír kalózok. Hat évig juhászként dolgoztatták ezután Írországban, ahonnan isteni sugallatra megszökött. Szabadulását követően Franciaországban tanult teológiát és vált ott bíborossá. Ekkor Isten és az írek hívószavára hazatért és missziós munka keretében keresztény hitre térítette az íreket. Tette mindezt úgy, hogy megtarthatták kelta gyökereiket, ezért nagyon népszerű lett az országban.

A szigeten sűrűn termő lóhere szimbólum is tőle származik, a legenda szerint a háromlevelű fajtájával szemléltette az embereknek a szent háromság fogalmát. Halálának évfordulója hivatalos ünnep Írországban, ez Szent Patrik napja, az egyik legfontosabb ünnepe az ír nemzetnek. Szent Patrik Írország védőszentje, mindemellett a bányászok, kádárok, borbélyok és kovácsok is őrizete alatt állnak.

Szent Patrik igazi hittérítő, filozófus volt, aki mesteri módon tudta kezelni az embereket, valószínűleg ezért is maradhatott fenn emléke a mai napig. Rendkívüli módon erősítette az ír nemzeti öntudatot, melyhez semmi más nem kellett, csak érteni a helybéli emberek nyelvén. Március 17-én szerénységem mellett őt is ünnepeljük, tegyük ezt mi is, akár a Creppy palacsintáival. Én megteszem, ha már nekem is Névnapom van … :)