spenót - Popeye erejével

Sziasztok!

A spenót központú Popeye palacsinta alkalmanként szokott feltűnni a Creppy PalacsintaHáz kínálatában, óriási sikerrel.

Ennek apropóján úgy gondoltam, megosztok veletek néhány érdekességet erről a megosztó, ugyanakkor roppant egészséges zöldségről.

A spenót a mediterrán vidékek egyik jellegzetes, leveles zöldsége. A legegészségesebb salátanövényként tartják számon, mivel minden más zöldséghez képest messze a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. Parajként is ismert, főzve és nyersen egyaránt fogyasztják. Több fajtája létezik, de a boltok polcain általában mindenhol spenót néven árulják.

Szezonja a tavaszi, kora nyári időszakra tehető, ekkor kapható a legfrissebb belőle, bár kényelmes és ízletes megoldás a fagyasztott verziója is, ami egész évben elérhető.

A spenótot számtalan módon készítik, illetve fogyasztják. Olaszországban fenyőmaggal és hallal, a görögök fetával, mentával és rizzsel, Észak-Afrikában csípősen, fűszeresen, míg a törökök például bureket – egy töltött tészta fajta - készítenek belőle.

A spenót feltehetően a Közel-keletről, az ősi Perzsiából származik, ahol még a mai napig terem vadon is. Európában nagy tisztelője a firenzei Medici Katalin volt, aki később francia királyné lett. Hozzá kötik az asztali etikett bizonyos formáinak bevezetését is, például a villa használatát étkezéseknél.

A zöldség legnagyobb népszerűségét viszont feltehetően Popeyenek, a tengerésznek köszönheti, aki imádja a spenótot, amitől rendkívüli erőre tesz szert. Igaz, ő állandóan a konzerves fajtáját eszi, amitől azért jobb és ízletesebb a friss zöldségből készített étel.

Sajnos Magyarországon a statisztikák szerint elég keveset fogyasztunk ebből rendkívül ízletes és érdekes növényből. A Popey palacsintával javíthatunk ezen a Creppy PalacsintaHázban.

Remélem sikerült kedvet csinálnom hozzá. :)