Almás érdekességek

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy ma hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcséről, az almáról ejtek néhány gondolatot.

Utazásaim során számos országban, számos formában volt szerencsém megkóstolni ezt a mennyei gyümölcsöt, mégis a legkülönlegesebb módokon a Creppy PalacsintaHázban készítették el számomra.

Az alma már nagyon-nagyon régen ismert és szertetett gyümölcs az emberek körében, a kőkorszakban is velünk volt, a történelem adatai szerint már Krisztus előtt 6.500-ban is fogyasztották.

Egy alkalommal Ázsiai utazgatásaim alkalmával Kazasztán hegyeiben túráztam, ahol egy helyi pásztor jóvoltából megkóstolhattam a jelenleg ismert házi alma ősének számító vad almát, ami innen származik. Nagyon laktató és finom volt. A pásztor nagy rajongója volt az alma minden formájának, meg is tudtam tőle néhány érdekességet, amit megosztok veletek. Egy ínycsiklandó Karikás-almás palacsinta majszolása közben mesélte, hogy kb. 8000 almafajta létezik a világon, az apró borsó méretűtől, egészen akár egy sütőtök nagyságúig, a valaha szedett legnagyobb alma súlya 1 kg 40 dkg volt. Az alma meglepő módon a rózsák családjába tartozik. Nagyon egészséges, jót tesz a csontoknak, csökkenti a koleszterin szintet, segít javítani a memóriát, serkenti az agyműködést. Ezután fogott egy almát és betette egy tál vízbe, majd megkérdezte, hogy szerintem miért nem süllyed el. Mivel értetlenül néztem elmondta, hogy azért lebeg az alma a vízen, mert egyébként a 25%-a levegő.

Az alma egy igen különleges és népszerű formában szerepel a Creppy PalacsintaHáz étlapján, a Kanadai Almás palacsintában, melyben fahéjjal ötvözik reszelt változatát, melyet palacsinta bundában rántanak ki és juharsziruppal tálalják. Én nagyon szeretem, véleményem szerint egy igen különleges és egészséges fogást sikerült ismét kreálnia a Creppy Csapatának.

Kóstoljátok meg!