Forradalmi palacsintasütő '56

Nemzeti ünnepünk apropóján némileg elmerültem a történelemben és találtam párhuzamot a palacsinta és a forradalom között.

 

A történelemkönyvek szerint 1956. október 25-én Budapest utcáin folytatódtak a tüntetések. A legnagyobb tömeg a Kossuth téren gyűlt össze, látva a szovjet bakák és a magyar honvédek barátkozását, átállását, kiadták a tűzparancsot. Százak haltak meg a téren, ez volt a forradalom legtöbb áldozatot követelő eseménye.

 

Az utcákon mind többen és többen ragadtak fegyvert. A fegyveres felkelőkhöz egyre nagyobb számban csatlakoztak sorkatonák, és keményen tartották magukat az óriási és mind nagyobb erőfölénnyel szemben. Nemcsak megtartották állásaikat, de újabb területeket vontak felügyeletük alá.

 

Október 26-án a forradalmárok már ellenőrzésük alatt tartották a Nagykörutat, a Rákóczi és az Üllői utat. Kézifegyvereiket már zsákmányolt nehézfegyverekkel egészítették ki. Taktikájuk félelmetesen egyszerű volt, ami a sikerüket adta.

Tovább olvasom
Az igazi dívák

Be kell vallanom valamit. Imádom a Díva palacsintát. Egyszerűen nem tudok ellenállni gusztusos kinézetének, mennyei ízeinek. Igaz férfiként jelentem ki büszkén, hogy kedvenceim közé tartozik ez a női nemet magasztaló  névvel illetett palacsinta csoda.

Épp egy ilyen lopott estén indította be gondolataimat a szedres-túrós palacsinta nyújtotta élvezet, mégpedig arról a témáról, hogy vannak-e még dívák manapság. Ahogy ezen pörgettem az agyam, rá kellett jönnöm, hogy bizony, hogy vannak, mégpedig nem is messze bármelyikünktől.

Tovább olvasom
Korrekt egészség

Épp a Vitalitás étlapot forgatom a Creppy PalacsintaHáz hűvös pincéjének hátsó zugában lévő asztalnál. Őszintén mondom, újra egyedit alkotott a Creppy csapata. Rendkívül ritka, hogy éttermek, vendéglátók ennyi energiát, pénzt és időt fektetnek olyan fejlesztésbe, ami azon vendégek kiszolgálását célozza, akik eddig nem élvezhették, vagy csak ritkán és korlátozva egyedi szolgáltatásukat.

 
Tovább olvasom
Világbajnok Creppy

Elkezdődött a labdarúgó világbajnokság. Ismét egy nagy foci ünnep, egy grandiózus show, egy gigászi sport parti ... jelenleg Oroszországban.

Egy hónapra ilyenkor mindenkiben születik egy pici futball szurkoló, még azokat is érdekel ez az egyszerű labdajáték, akik abszolút érdektelenek irányában egyébként.

Ezt tapasztalom most is  a Creppy PalacsintaHáz teraszán üldögélve, ahogy épp falatokat szelek Lazac-wellington palacsintámból s hallgatom a körülöttem lévő asztaloknál a csoportmeccsekről, válogatottakról, gólokról, futball sztárokról folytatott diskurzusokat. Ha nem is mindenki, de sokan beszélgetnek erről, a vb hírei töltik ki a legtöbb portál főoldalát.

Tovább olvasom
Palacsinta Liga

A labdarúgás prémium kupaküzdelme, a Bajnokok Ligája mintha kicsit megváltozott volna ebben az idényben. Ezen morfondíroztam közeledve a BL döntő felé a Creppy PalacsintaHáz teraszán, miközben az új Avas palacsintájával, az Angus Pancake Burgerrel szemeztem az étlapon.

Úgy érzem rá is fért már a vérfrissítés a top futball világára. Némileg én is ráuntam már a felső kategóriás foci meccsekre, ami akkora mennyiségben ömlik egyre több sportcsatornán, hogy – számomra legalábbis – elvette a varázsát ennek a kiváló sportágnak.

Tovább olvasom