Féktelen habzás

Valószínűleg sokunkat vicceltek már meg azzal, hogy egy előzőleg felrázott  szénsavas üdítőt nyomtak a kezünkbe, melyet amikor ki akartunk nyitni, az ital a szokásos halk szisszenés helyett vad habzással tört ki, összefröcskölve a környéken mindent. Így ünnepelnek a Forma 1 győztes pilótái is a futamot követően, amikor felrázott pezsgősüvegekkel locsolják egymást a dobogón. A tény, hogy ha egy zárt tárolóban szénsavas folyadék van, és azt felrázzák, az kinyitáskor nagy habzással robban ki belőle, és áztat el mindent.

 
Tovább olvasom
Hagymás könnyek

Aki főzött már valaha, megtapasztalhatta, hogy a hagymaszeletelés a legkeményebb szívű szakácsból is könnyeket csal elő. Ez a hagyma illóolajainak hatása - szól a népi bölcsesség, de ez valójában tévedés. A sírás egy bonyolult kémiai folyamatvége, ami abból indul ki, hogy a hagyma megpróbál védekezni az ellen, hogy megegyük, és ehhez azt az anyagot használja vegyi fegyverként, amitől egyébként finom.

Tovább olvasom
Mi a glutén, mi a laktóz?

Sziasztok!

Mi is az a glutén, mi is valójában a laktóz? Az egészséges étkezés kapcsán egyre többet halljuk ezeket a szavakat, mint elhagyandó összetevőkét, melyek egyre több ember szenvedésének okozói.

Úgy gondoltam, hogy ezekre a kérdésekre mindenképpen érdemes szánni néhány mondatot, főleg annak tükrében, hogy a Creppy PalacsintaHázban a napokban került bevezetésre a Vitalitás étlap, melyben találhattok light – cukormentes és szénhidrátcsökkentett – palacsintákat, laktóz, illetve glutén szegény palacsintákat, valamint vegetáriánus palacsinta különlegességeket.

Tovább olvasom
Wellington

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy néhány gondolatot szenteljek a Wellington módra készített ételeknek, ugyanis valamelyik nap volt alkalmam megkóstolni a Creppy tavaszi étlapjáról a Lazac-Wellington palacsintát ... valami isteni!!!

Tovább olvasom
A megosztó - hagymalekvár

Sziasztok!

A tél nem igazán a befőzés időszaka, különösen nem a lekvár főzésé. Ám a hűvös napok, hideg esték egyik fénypontja lehet a számos fogáshoz társítható, különleges hagymalekvár, mely a Creppy több téli fogásának is alkotó eleme.

A hagymalekvár valódi ünnepi íz, a különleges étkek mellett, mely fontos része a Gusto és a Sissy palacsintáink ízhatásának is.

Tovább olvasom