Töklámpás legendája

Halloween töklámpásának a hagyománya egy Jack nevű ír kovács legendájából eredeztethető. Nos ez az ír úriember rengeteg rossz dolgot csinált életében, melyek következményeivel nem igazán foglalkozott. Egészen addig, míg az ördög egy napon el nem jött érte, hogy magával vigye a pokol tüzes világába. 

 

A kovácsnak viszont nem akaródzott még elhagyni a világát, ezért cselhez folyamodott. Felküldte az ördögöt a fára, hogy válasszon magának a csodaszép almái közül. Az ördög felmászott a fára és amíg fent volt, Jack egy keresztet rajzolt a fára, mivel tudta, hogy az ördög attól retteg a legjobban. Nem is mert lejönni a fáról félelmében. A kovács csak annak fejében engedte le, hogy megígértette vele, hogy nem viszi a pokolba. Az ördög ezután tudott csak lejönni és el is tűnt.

Tovább olvasom
9 perc szundi

A szundi funkció minden ébresztőóra alaptartozéka. Marha jó dolog, hogy reggelente nagy kegyesen hagy még pár percre visszaaludni a vekker. Milyen jó is ez!!! Az a „néhány perc” pedig szinte minden esetben kilenc, legyen szó mechanikus ébresztőóráról, elektronikusról vagy egy okostelefonról vagy arra letölthető alkalmazásról. De vajon miért éppen kilenc percet enged? Ez a kérdés!

 
Tovább olvasom
Féktelen habzás

Valószínűleg sokunkat vicceltek már meg azzal, hogy egy előzőleg felrázott  szénsavas üdítőt nyomtak a kezünkbe, melyet amikor ki akartunk nyitni, az ital a szokásos halk szisszenés helyett vad habzással tört ki, összefröcskölve a környéken mindent. Így ünnepelnek a Forma 1 győztes pilótái is a futamot követően, amikor felrázott pezsgősüvegekkel locsolják egymást a dobogón. A tény, hogy ha egy zárt tárolóban szénsavas folyadék van, és azt felrázzák, az kinyitáskor nagy habzással robban ki belőle, és áztat el mindent.

 
Tovább olvasom
Hagymás könnyek

Aki főzött már valaha, megtapasztalhatta, hogy a hagymaszeletelés a legkeményebb szívű szakácsból is könnyeket csal elő. Ez a hagyma illóolajainak hatása - szól a népi bölcsesség, de ez valójában tévedés. A sírás egy bonyolult kémiai folyamatvége, ami abból indul ki, hogy a hagyma megpróbál védekezni az ellen, hogy megegyük, és ehhez azt az anyagot használja vegyi fegyverként, amitől egyébként finom.

Tovább olvasom
Mi a glutén, mi a laktóz?

Sziasztok!

Mi is az a glutén, mi is valójában a laktóz? Az egészséges étkezés kapcsán egyre többet halljuk ezeket a szavakat, mint elhagyandó összetevőkét, melyek egyre több ember szenvedésének okozói.

Úgy gondoltam, hogy ezekre a kérdésekre mindenképpen érdemes szánni néhány mondatot, főleg annak tükrében, hogy a Creppy PalacsintaHázban a napokban került bevezetésre a Vitalitás étlap, melyben találhattok light – cukormentes és szénhidrátcsökkentett – palacsintákat, laktóz, illetve glutén szegény palacsintákat, valamint vegetáriánus palacsinta különlegességeket.

Tovább olvasom